+

Tudnivalók a termékekről

Üdvözöllek!

Szeretnék az ékszerekről egy picit részletesebben írni,azon túl,hogy milyen ásványokból készült.

Elsőként a fémalkatrészek{fémszerelékek} jellemzőiről tennék említést,pár mondatban.

Nikkelmentes fém:

Leggyakrabban használt fémalkatrész,legtöbb díszítő elem alapanyaga.Hátránya,hogy allergiát okozhat,elszíneződhet.Az ezüst színűek szürkülnek,az arany és rose gold színűek barnulnak.Sajnos ez a tulajdonságuk nem minőségi probléma,hanem egészen egyszerűen ezek a fémek így reagálnak,oxidálodnak.

Nemesacél{rozsdamentes acél}:

Kiváló minőségű,szilárságú,szép csillogású fémalkatrész.Antiallergén,ezért kiválóan alkalmas a fém allergiásoknak.Ellenáll a korrózionak.Antibakteriális,mert nem támogatja a baktériumok és virusok megtapadását,szaporodását.Az ára valamivel magasabb a nikkelmentes fémnél .
Egy kifejezetten erős anyagról van szó, amely strapabíróságának köszönhetően nehezebben amortizálódik, a kopások később jelennek meg rajta és nem korrodálódik. Nem rozsdásodik, ezért akár zuhanyzás közben, víz alatt is viselhetjük, de termálfürdőket vagy a sós tengereket jobb elkerülni bennük. Sportolás közben sem érdemes viselni, egy fizikai behatás következtében ugyanis könnyen elszakadhatnak.
A vegyszereknek való ellenállásuk is nagyobb, így a nemesacél ékszerek tisztítása viszonylag egyszerűbben megoldható, nem igényel különleges eljárásokat. Az elszíneződés ezeket a darabokat is elérheti, illetve viselet közben szennyeződhetnek, ezért időnként érdemes karbantartásukkal is foglalkozni.

Az anyagának egyéb jellemzői miatt nagyon időtálló és nehezen karcolódik, kopik. Fokozottan ellenálló a különböző folyadékokkal és vegyszerekkel szemben. Nyugodtan viselhető minden körülmény között. Nem okoz allergiát, gyulladást, nem színeződik el, nem rozsdásodik. Vízben és gyógyvízben is nyugodtan hordhatja. Nem lesz rajta fekete réteg, nem fogja beszínezni az emberi bőrt. Mindennapi viseletre, fémallergiásoknak ajánlott a bevonat nélküli orvosi fémből készült nyaklánc, karikagyűrű, karkötő. A sebészeti rozsdamentes acél vagy nemesacél semmilyen nikkelsót nem enged kiválni az anyagból, illetve olyan minimális mennyiséget, ami például egy kanálból étkezés közben is kiválna. Maximálisan allergiamentes fém.

Akkor lesz az acélból nemesacél, amikor készítés közben más típusú acélokkal vegyítik, mint például nikkel, króm, wolfram vagy kobalt. A vasoxidból kivonják a tiszta vasat, majd a fent említett anyagokkal ötvözve veszi fel a nemesacél tulajdonságait.

EZÜST{925}:

Néhány ékszeren valódi ezüst fülbevaló akasztó és szerelék található.Ezt az ékszerek képe alatt jelezzük.

 

Igyekszünk beszerezni a legjobb minőségű alkatrészeket,hogy minél tovább élvezhesse viselője az ékszerek szépségét

Minden ékszernél feltüntetjük a felhasznált alkatrész alapanyagát.

Az ásványgyöngyökről részletesebben az ékszerek alatt és az "Ásványismertető"rovatban olvashattok,de van néhány tudnivaló róluk is.

Minden esetben kerüljük az ásvány ékszerek vizzel való érintkezését!!!

1. A valódi ásvány szemek mindig különböznek egymástól, nincs két ugyan olyan darab, mivel ha 5 cm- rel arrébb bányásszák az ásványt már nem lehet ugyan ott a zárvány, repedés, folt stb...

2. Az ásványok viselés során  koszolódnak, megtelnek, míg a műanyag termékek színe mindig ugyan olyan marad életünk végéig.  Ilyenkor változhat az ásvány színe(pl: rózsakvarc, hegyikristály,tejkvarc, stb… sárgul, akvamarin, ametiszt, füstkvarc sötétedik, míg máshogy változnak fény hatására is (rózsakvarc fehéredik, ametiszt sárgul) akár meg is repedezhet, attól függ milyen kemény a szerkezete. Azért is kell őket időközönként tisztítani. 

ROPPANTOTT HEGYIKRISTÁLY:

Gyakran használt ásványgyöngy az ékszerekknél,viszont a legérzékenyebb a sérülésekre.Ütésre szinte azonnal reagál,szétrobban,szilánkosan törik.Emiatt viszonylag kevés ékszernél használjuk,mert a tapasztalat ezzel az ásvánnyal kapcsolatban nem jó,ezért ezekre a gyöngyökre nem tudunk minőségbeli garanciát vállalni sajnos.

 

LÁVAKŐ:

 

Prozus kövek,nagyon kismértékben érintkezhetnek vízzel.Természetes,festetlen színe:grafitszűrke

A legtöbb esetben felhaszált változatuk festett,ezért hajlamosak elszíneződésre,kopásra.Legézékenyebb színváltozatai a fehér,világos színek,ezüst,arany,rose gold.Ezek sajnos nagyon erősen kopnak,alkalmi viselésük javasolt.

 

AMAZONIT:

 

Szintén porózus ásvány,vizet nagyon nem szereti,a kő belülről kifelé eshet szét.

Több színben fordul elő,az élénk türkiz zöldtől a barnáig.Gyakran fehér,sárga és vöröses foltok tarkítják.

 

ACHAT:

 

Az achátfélék sokrétű megjelenési formáiknak köszönhetően roppant széles spektrumú kőzetek. Természetes színükben barnás - szürkés színűek, a természetes színes achátok ritkák. Hogy színes achátokat lehessen vásárolni, a barnás - szürke achátokat különböző színűre festik tartós színű festékekkel. Ezért lehet kapni rózsaszínű, vörös, lila, zöld, kék és fekete achátokat. A vonalastól eltérő mintázatú achátokat már fantázianévvel nevezzük : mohaachát, dendritachát, szemachát, faachát vagy kövült fa, csipkeachát stb.

 

GOLD STONE,BLUE STONE:

 

A Goldfluss (barna "napkő") vagy Blaufluss (kék "napkő")  ékszerkőutánzat, üvegmasszából  készített termék,ebből adódó ezekből nem készítünk ékszert.

Az üvegmasszába rézreszeléket öntenek, a csiszolt tárgyakban ezek csillognak.

HATÁSA NINCS!!!!!Szintetikus és manipulált kövek Goldfluss Magyarul „aranyfolyó”-nak fordíthatnánk voltaképpen üvegben réz, üveggyári termék. A legkedveltebb arany barnán kívül általában még sötét kéket ritkábban zöldet készítenek belőle. A 17.-ik századi Velencében állították elő először. Jól csiszolható rendkívül látványos csillogó kő. Gyakran napkőként találkozhatunk ezzel a nagyon látványosan csillogó üveggel, de a természetes napkő az más.

 

OPALIT:

Az Opálüveg népszerű drágakő utánzat.  Hatása NINCS, mivel mesterséges műanyag vagy üvegmasszából készítik!!!!

 

ÉDESVIZI TENYÉSZTETT GYÖNGY:

 

 A festett gyöngyök színei lemosódnak!A gyöngyök színskálája az egészen világos fehértől a barnás-bézses színeken keresztül egészen a feketéig tart. Finom, irizáló fényéről ismerhető meg a valódi kagylógyöngy. Hosszas tárolás során azonban jelentősen veszít fényéből. Ezért mindenképpen sötét, fénytől védett helyen, puhán kibélelt dobozban érdemes tárolni.

 

KAGYLÓHÉLY,GYÖNGYHÁZ GYÖNGY:

A gyöngyház, avagy kagylóhéj a már elpusztult kagylók vagy csigák házának felhasználásával készülő ékszer alapanyag. A világos bézses árnyalatoktól a színjátszó kékes-zöldes darabokig sokféle lehet, attól függően, hogy milyen fajta kagylóról, csigáról van szó.

 A valódi gyöngyházrétegű csigaházak és kagylóhéjak csiszolata. Mivel könnyen faragható és csiszolható, nagyon sok formában készítik az ékszereket. Némelyik vastaghéjú kagylóféléből könnyen tudnak golyókat csiszolni, ezek az anyagok nem gyöngyházfényűek csak egyszerű hófehér színűek.

 

TÜRKENIT:

 

Nem összetévesztendő a valódi turquoise-el!Leggyakrabban a festett magnezit elnevezése.

Általában türkiz kékre festik a fehér howlitot vagy magnezitet, és esetenként türkizként, vagy „türkenit”ként értékesítik, a türkenit (manapság nálunk „türkinit”) egy kereskedelmi elnevezés a festett türkizre és magnezitre használják ilyen természetes ásvány nincs. A valódi türkiz legalább 10x drágább. 

LAPIS LAZULI:

 

Több hasonló elnevezést is használunk erre az ásványra : Lápisz lazuli, lazúrkő, lápisz. Az elnevezés eredetileg kék követ jelentett, sajnos könnyen összetéveszthető a Szodalittal, a Dumortierittel és nagyon sok utánzata van, egyéb kerámia anyagokból. Az igazi Lazurit többnyire kék színű, láthatunk benne sárgásszürke dolomitot, aranysárga piritet. 

A lazurit is porózus kő, nem szabad vízzel érintkeznie!

TEJKVARC:

 

A tejkvarc ékszerek idővel "megopálosodnak" ezáltal hófehér színűket elvesztik és inkább áttetszőbb lesz.

A sok zárványtól átlátszatlan hegyikristályt, amikor még nem kristályosodott ki (a tejszerűen átlátszatlan), nevezik tejkvarcnak vagy hókvarcnak.

 

HOLDKŐ :

A valódi holdkövet, az opalit nevezetű mesterségesen előállított üveg csodával szokták helyettesíteni, amit ha jól megvizsgálunk, látni is fogjuk benne a levegőbuborékokat, amely egy valódi ásványnál elképzelhetetlen. Nincs hatása, csak placebóról beszélhetünk, mikor eladják a gyanútlan vásárlónak holdkőként.

A valódi holdkőnek 3 változata van, tiszta fehér kékes árnyalatokkal(szivárvány), barnás,barack színű és a "fekete"(valójában pasztell szürke),ez utóbb viszonylag ritkábban beszerezhető, drágább változat.

 

Aura-megnevezés:

 

Az un. aura kvarcok voltaképpen fémgőzölt kvarc vagy hegyikristályok, amelyeket attól függően hogy milyen színt szeretnének elérni különböző ( arany, titán, vas stb.) fémekkel gőzölnek. Az akva aura ami egy nagyon szép világos kékre fémgőzölt kristály például arany “gőzt” kap kb. 900 Celsius fokon vákuumban. A szivárvány aura kvarcot titánnal és arannyal vonják be, az angyal aura kvarcot platinával és ezüsttel, de még egyéb fémeket is felhasználnak (pl. vas, réz, nióbium, indium stb.). Ezek az aura kvarcok tehát valódi természetes ásványok mesterségesen vékony fém réteggel bevonva.

 

CIRKONIA :(cubic zirconia CZ)
A cirkónia (ZrO2) cirkónium-dioxid egy mesterségesen előállított (szintetikus) kő, ékszerekben leginkább a drága gyémánt olcsó, megfizethető helyettesítője, színes köveket is előállítanak belőle. Kereskedelmi forgalomba 1976-ban került először. Nem szabad összetéveszteni a cirkonnal amely egy természetes kő (ZrSiO4 cirkónium-szilikát) sárgásbarna színű változata a hyacint (jácint). Egyébként a cirkóniának is van egy természetes „változata” a baddeleyit (ZrO2) amelyet 1892-ben Ceylonban (Sri Lanka) fedeztek fel. Többféleképpen megkülönböztethető a cirkónia a gyémánttól, gyémánt teszterrel (hőellenállást mérő műszer), eltérő fajsúly, keménység, fénytörés mutató, stb. persze szakember kell ehhez is.

Cirkon:

Vizzel lehetőleg ne érintkezzen!

A drágakőiparban a színtelen cirkonok mesterséges beavatkozásnak köszönhetik színüket.A színtelenítést hevítéssel érik el.

A színtelen cirkonok "matura gyémánt"néven kerűlnek piacra.Nevét a nemes cirkonok egyik leggazdagabb lelőhelye a Sri Lankán található "

Matura"után kapta.

A mesterségesen színtelenített cirkonokban,ha huzamosabb ideig sötétben állnak,barnás foltok jelennek meg

 

FAZETTÁLT : a drágakő felületének fazettákra való csiszolása és fényezése. A fazetták száma, alakja és egymással bezárt szöge adja meg a csiszolás módját.

Egyedi kívánságokat nem áll módunkban teljesíteni, kizárólag a webshopban megtalálható, képeken szereplő ékszerek vásárolhatók meg! A méretbeli változtatásokra ez természetesen nem vonatkozik! 

 

Bármilyen egyéb kérdés esetén,elérhetőek vagyunk e-mail formájában!

Kellemes nézelődést és vásárlást kívánunk!

Myke'

 

 

Kapcsolat

  • Bp.,1064,Podmaniczky utca 73.chickbox
  • +36302782953
  • info@myke.hu

Hírlevél

Viltor - webáruház készítés és bérlés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadod az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót. A süti beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.