+

Ásványismertető

922c7588e58958056e209380efbf3193

Amazonit:


Az amazonit ásvány, ez a bámulatosan szép kő, állítólag mindig megtalálja az utat a leendő tulajdonosához. Ha valamilyen oknál fogva az amazonit felbukkan az életünkben (például ajándék gyanánt), mindenképpen érdemes elgondolkodni a káprázatosan egyedi ásvány jelentésén, üzenetén.

Az összetéveszthetetlen kékeszöld színű ásvány az ókori fáraók szemében is komoly értékekkel bíró, misztikus kőnek számított. Ékes bizonyítékot találunk erre a régészek által feltárt egyiptomi fáraók sírjában. A híres, fiatal uralkodó, Tutanhamon aranymaszkja is gazdagon van ékesítve amazonittal – nem véletlenül. Az ókori emberek ugyanis úgy tartották, az amazonit szerencsét hoz és magát az újjászületést szimbolizálja. Az amazonit hatása az egyiptomiak szemében elsősorban a teremtő erőben öltött formát, sőt, egyenesen az Élet Kövének nyilvánították azt.

Sokan úgy vélik, a körülöttünk lévő elektronikus készülékek – mobiltelefon, laptop, TV – kártékony sugárzással árasztanak el minket, ami előbb-utóbb az egészségünk rovására megy. Az amazonit ezt a sugárzást hivatott blokkolni. A kristálygyógyászat szakértői szerint, az amazonit hatása elsősorban az idegrendszer működésének vonatkozásában követhető nyomon.

Néhány szóban az amazonit fizikai síkon megtapasztalható befolyásáról

Úgy tartják, az amazonit kő az idegrendszer működésén túl, az emésztőrendszert érintő problémák megoldásában is hatékonyan bevethető. Elősegítheti a belső szervek harmonikus működését, enyhítheti a máj panaszait. A kristálygyógyászat hívei előszeretettel ajánlják az amazonitot azoknak a személyeknek, akik már egy ideje reumától szenvednek. Sőt, sokan úgy vélik, az amazonit hatása a csontritkulás vonatkozásában is éreztetheti pozitív mivoltát.

Az amazonit hatása a sorsformálás jegyében

A kristálygyógyászat hívei úgy tartják, az amazonit ásvány hatása magában a sorsformálásban is tetten érhető. Az amazonit feloldja a gátlásainkat, segíti a tiszta, őszinte kommunikációt. A szóban forgó ásvány ékszerként való viseletével pozitív gondolatokkal és érzésekkel töltődhetünk fel, a saját sorsunk kovácsaivá avanzsálhatunk. A kékeszöld kő harmóniát teremthet az életünkben azáltal, hogy megsokszorozza a lelki erőnket.

A hangulatjavításban is jeleskedik

Az amazonit segíthet visszaszerezni a mindennapjainkból eltűnt harmóniát. Ha úgy érezzük, lelki válságba, „gödörbe” kerültünk, esetleg nagyobb trauma ért minket, vagy a bánat egyéb megnyilvánulásai uralják az életünket, mindenképpen érdemes kipróbálni az ásvány lelki-szellemi síkon kifejtett erejét.

Ékszerként is tökéletes

Az amazonit szépsége nem képezi vita tárgyát. Talán kétkedve tekintünk a kristálygyógyászatban hívők véleményére, az viszont tagadhatatlan, hogy az amazonit ékszerként olyan földöntúli kisugárzással övezi a tulajdonosát, ami mellett lehetetlen szó nélkül elmenni.

 

Mookait Jáspis:

 

A Nevét a lelőhelyéhez közeli Mooka Creekről (avagy az ausztrál őslakosok nyelvén „folyó vizet” jelentő forrásról) kapta. Hihetetlenül változatos színei a kalandos, intenzív életre ösztönzik viselőjét.

Színe: fehér, okkersárga, barna, vöröses, lila, fekete, zöld

Ezeknek a csillagjegyeknek ajánlott: Mérleg, Halak, Szűz

A mokait ásvány gyógyhatása függ a színváltozatoktól is. Általánosságban elmondható, hogy erősíti a lépet, májat, immunrendszert, gyorsítja a sebek gyógyulását, segíti a vér tisztulását.

• Lelki hatások: gyakoribbá teszi az örömmöt és az intenzív élményeket, fokozza a változatosságot

• Mentális hatások: rugalmassá tesz, és arra ösztönöz, hogy a sok lehetőség közül mindig a legmegfelelőbbet válasszuk

• Testi hatások: erősíti a lépet, a májat, az immunrendszertt, segíti a vértisztulást és a sebgyógyulást

 

Holdkő:

3550dbac3dad1ad2d9c56b9e15175007

 

A Holdkő – más elnevezéssel földpát – napjainkban az egyik legismertebb ásvány, amely megjelenésében és hatásában is feminin, ezért a nők, a nőiesség köveként is ismert. A termékenység javításán túl olyan nehéz pillanatokban is a nők segítségére lehet, mint a menstruációs, vagy épp a változó kori panaszok. Természetesen ennek ellenére áldásos hatásait a férfiak is érezhetik.

A nőiesség köve meghatározás nem véletlen, hiszen a holdkő ásvány hatása erősebben érvényesül a nőknél. A holdkő gyógyhatását tekintve páratlan ásvány, amely képes orvosolni a hormonháztartással összefüggő problémákat. Alkalmazhatjuk hormonális hajhullás kezelésére is.
A női termékenység növelésén túl terhesség és szülés esetén, valamint a szülés utáni panaszok kezelésében is segítség lehet. Segít megakadályozni a hormonháztartás felborulását és viselésével összhangba hozható a hormonális női ciklus a holdperiódusokkal.

A holdkő elnevezés utal az ásvány és a Hold kapcsolatára. Jelentését tekintve az intuíció köveként is ismert, vagyis az érzések, a szív kövének tekinthető. Viselése által erősödnek megérzéseink. Segítségével újra felfedezhetjük párkapcsolatunkban az elveszett romantikát. A romantikus hajlamok erősítésén túl a vágyak és a fantázia szabadjára engedésében is segít lehet.

Segíti, támogatja a tobozmirigy működését, jól használható holdkórosság ellen is. Kezelhetők vele az újhold idején fellépő alvási problémák. Ha a párnánk alá helyezzük, akkor elősegíti a tudatalattink könnyebb megismerését. Könnyebben megérthetjük, mit üzen a tudatalatti az álmainkkal. Erősíti belső fejlődésünket, nyitottá tesz és az érzelmi intelligenciát is fejleszti. A holdkő ásvány hatása segítséget nyújthat a hangulatingadozások kezelésében, valamint a negatív energetikai blokkok oldásában. Viselése még a depressziót is segít leküzdeni.

Testünkre gyakorolt hatását nézve sebgyógyító hatással rendelkezik. Emellett a csontozatra is hatással van: alkalmazásával megelőzhető a csontritkulás is. Remekül alkalmazhatjuk pattanások és egyéb bőrbetegségek kezelésére is, ezért érdemes már serdülő korban elkezdeni a holdkő viselését, használatát. A nyirokkeringést javítja és egyenletesebbé teszi, ezért segítség lehet vizenyő, vagy végtagdagadás esetén.

Viselhetjük ékszerként, vagy célzottan felhelyezhetjük arra a testrészre, ahol érezni szeretnénk jótékony hatását. Viselése nappal és éjjel is ajánlott. Az arcunk közelében, medálként viselve tisztább és kisimultabb lesz bőrünk.

Mint minden ásvány, így a holdkő is igényli, hogy időről időre feltöltsük, annak érdekében, hogy áldásos hatását minél tovább megtapasztalhassuk. A holdkő tisztításához Holdtölte idején egyszerűen helyezzük az ékszert olyan helyre, ahol éri Hold fénye. Az ásvány feltöltéséhez elegendő 2-3 óra.

Színét tekintve lehet: fehér (szivárványholdkő), barack, bézs, kékes és zöldes. A szürke színű (ún. fekete holdkő) és a zöld színű változatok itthon kevésbé ismertek.

Hegyikristály:

 

A hegyikristály a kvarc ásvány színtelen, drágakőként használt változata. A görögök azt tartották, hogy a hegyikristályok az Alpok magas csúcsainak dermesztő hidegében felolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkeztek. Ezért nevezték el az ásványt kristallosnak, azaz jégnek. 

 

A hegyikristály hatása 

 

A hegyikristály sokoldalúan használható féldrágakő, amely más ásványok rezgéseit is felerősíti. A kristálygyógyászat tanai szerint nyugtatja az idegeket, erősíti az immunrendszert. Energiával tölti fel az egész szervezetet, mindegyik csakrára jótékonyan hat, tradicionálisan mégis a koronacsakrával hozzák összefüggésbe. 

• Szellemi hatások: világosság, semlegesség 

 

• Lelki hatások: erősíti a saját álláspontot, fejleszti az emlékezőtehetséget 

 

• Mentális hatások: megszünteti az öntudatlan gondolkodási és viselkedési mintákat 

 

• Testi hatások: szabályozza az anyagcsert és a vízháztartást, salaktalanít, méregtelenít, tisztítja és védi a légutakat, beleket és bőrt

A hegyikristály az egyik legfontosabb gyógyító ásvány, a mesterkövek egyik legerősebbike,leghasznosabb, legtisztább energiával rendelkezik. Keresett formái a tűszerű, hosszú prizmákat alkotó tűkvarc kristályok és a zárványokkal tarkított szellemkvarc is, amelyet lodolit, sámánkvarc, tibeti kvarc néven is ismerhetünk.

Sajátosságai: a hegyikristály fokozza az összes többi kő hatását, erősíti a test összes funkcióját, kiegyensúlyozó hatást gyakorol a lélekre.

A legismertebb gyógykövek egyikének számít, minden kövek leggyógyítóbbikaként tartjuk számon. Tiszta energiája minden más energiát mozgásba hoz, ezért alkalmas minden kő feltöltésére is. Hegyikristálytűkkel bármely más követ feltölthetünk. Amikor még nem kristályosodott ki, a hegyikristály tejszerűen átlátszatlan. Ebben a formájában tejkvarcnak nevezik. 

Gyógyhatása: hatással van a szemre (erősítő, gyulladásgátló hatás, hosszú olvasás, vezetés, képernyő előtt töltött idő utáni fáradtság esetén, szürke- és zöldhályog ellen, tisztítja a könnycsatornákat) bőrre (pattanások, vérzések, égési sérülések, ekcéma, hegesedés, bőrallergia, bőrkiütés ellen), ízületekre (ízületi gyulladás, gerincoszlop tartáshibáinak korrigálása, porckorongpanaszok, csípőgyulladás, lumbágó, a hát erősítése, nyak lazítása, hátfájás, gerinctörés, gerincoszlop általános erősítése). Vérre (véredények tágítása, a véredények szűkülése ellen, fehérvérsejt képződés). Belekre (hashajtó, szabályozza az emésztést, enyhíti a bélgörcsöket, optimalizálja a gyomor működését, erősíti a béltájékot, gyomorpanaszoknál, - gyomorfekély és gyomorfájás esetén, hasmenéses betegségeknél is hasznos. További felhasználási lehetőség: ellenálló képesség növelő, testi, lelki és szellemi kimerültség esetén, a végtagok fáradtságérzete esetén; nyugtató; serkenti a tobozmirigy működését, sejtképződést, oldja az energia blokádjait, hogy serkentse a tobozmirigyet. Lázcsökkentő, görcsök, rángógörcsök (epilepszia esetén). Alkalmas anyagcsere élénkítésére. Egyensúlyzavarok, epilepszia, érzéketlen testrészek esetén, szédüléskor, ájuláskor, Harmonizálja a két agyfélteke működését, erősíti az agyalapi mirigyet.

Alkalmas a negatív energiák levezetésére, aura tisztítására erősítésére és védelmére, a kifejezőerő növelésére, a lelki diszharmónia kiegyenlítésére, az álomtevékenység javítására, segítség az ellazuláshoz. Használható lelki sebek begyógyítására, sorscsapások feldolgozására, a káros környezeti sugárzás csökkentésére. A hegyikristály gyógyhatásai szinte végtelenek, hiszen minden területen hat, a felsorolás ezért nem teljes értékű.

 

Howlit:

A howlit ásvány hatása megkérdőjelezhetetlen testünk-lelkünk vonatkozásában. Épp ezért az egyik legismertebb, gyógyhatással rendelkező ásvány. Kalcium-bórszilikát alkotja, mely alapvetően fehér, ám színezés hatására piros, tüzkiz vagy sárga színben is találkozhatunk vele. A howlit ásvány hatása varázslatos. 

 

Kiegyensúlyozottá, harmonikussá tesz, minden negatív érzelmet megszüntet. Így a türelmetlenséget, a haragot és a hangulatingadozásokat is. Nyugtató hatása révén segíti az alvást és a meditációt. Erősíti a kitartást, céltudatosabbá, ambíciózusabbá tesz és javítja a memóriát. Az önállóság erősítése által a howlit ásvány közelebb visz minket ahhoz az érzéshez, hogy mi magunk vagyunk saját életünk irányítói. Mivel segít megmutatni azokat a dolgokat, melyek igazán fontosak (a jelentékteleneket pedig elengedni), közelebb vihet a gazdagsághoz és a jóléthez is a howlit ásvány viselése. 

 

A lélekre a spirituális megélések elősegítésével is hat, így nyitottabbá, el- és befogadóbbá tesz. Az elfogadást nem csak a környezettel és a világgal, de saját belső világunkkal kapcsolatban is erősíti. A nyitottság pedig hozzájárul ahhoz, hogy kapcsolódhassunk az előző életünkhöz. 

 

A test és lélek elválaszthatatlan egymással, így a howlit ásvány hatása fizikai síkon is érvényesül. Ahogy azt már említettük, segíti a nyugodt alvást. Harmonizálja a kalciumszintet, ami hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez is. Serkenti az anyagcserét, elősegítve ezzel, hogy szervezetünk ne kössön meg túl sok vizet. Az emésztés támogatásával csökkenti az émelygést és a hányingert. Magnéziumtartalma által oldja a szorongásokat is, így kiváló ellenszere a fejfájásnak. 

 

A howlit ásvány hatását évezredes megfigyelések bizonyítják. Az orvosi kezeléseket természetesen nem helyettesíti, de a holisztikus szemlélet alkalmazásával, kiegészítő jelleggel kiválóan támogatja a test gyógyulását és a lélek erősödését. Gyógyító hatásának érvényesülése a betegségeket okozó energiagátak lerombolása útján érvényesül. 

Használat előtt az ásványokat minden esetben meg kell tisztítani, így szabadíthatjuk meg őket a környezetből érkező káros hatásoktól. Ezt végezhetjük vízzel, sóval vagy füsstel is. A legegyszerűbb a folyó vízzel való tisztítás, mely során tartsuk 2-3 percig folyó víz alá, majd hagyjuk megszáradni valamilyen természetes anyagon. Sóval való tisztításhoz egy marék nagyszemű sót helyezzünk egy tálba, majd fedjük le fehér kendővel. Erre rakjuk az ásványt, melyet szintén takarjunk le, majd pihentessük pár órán keresztül. A füsstel való tisztítás is könnyen megvalósítható, tartsuk füstölő füstjébe az ásványt 1-2 percig. 

 

Ha az ásvány színe megváltozik, megreped vagy más módon megsérül, jótékony hatásai már nem érvényesülnek. Ha tisztítás vagy pihentetés után sem nyerik vissza eredeti formájukat, ideje visszaadnunk őket a természetnek és új, ép ásványokat beszerezni.

 

Moha Achát(green agate)

A mohaachát az egyensúly köve, segít rendezni gondolatainkat. Kristálygyógyászatban gyulladás- és lázcsökkentő, idegrendszert gyógyító. Úgy tartják, hogy tisztítja a szöveteket, nyirokrendszert, légutakat. Születést, szülést támogató kő, a változás, új dolgok kezdetének ásványa, a lelki felszabadulással is összefüggésbe hozható.

f0986a5bf41c26b5e802d8dc95622e3a

• Szellemi hatások: felszabadulás

• Lelki hatások: megszabadít a nyomástól és a terhektől

• Mentális hatások: tudatossá és gyors felfogásúvá tesz, javítja a kommunikációt

• Testi hatások: tisztítja a szöveteket, a nyirokrendszert, alkalmazható légutakra, köhögésre, a megfázásra és makacs fertőzésekre, csillapíthatja a köhögést.
• mohaachát ásvány nevét a kinézetéről kapta. Valójában nem az achátokhoz tartozik hanem különleges kalcedonféle. Voltaképpen kalcedonba beépült, mohára emlékeztető ásványi anyagok, dendrites zárványok, klorit vas és mangán alkotják. A mohaszálak színe általában zöld, zöldes-fekete, de előfordul vöröses árnyalatban is. A csiszolt felületen a szálak lehetnek üregesek is, mert a kitöltő ásvány már por formában kihullott belőle. Vékony csiszolatai, áttetsző faragványai nagyon látványos rajzolatokat mutatnak. Vulkáni kőzetekben található. Főbb lelőhelyei India, Kína, USA, Indonézia de Magyarországon is előfordul a Mátrában és a Zemplénben.

 

Botswana Achát:

Elsősorban a tüdőt tisztítja. Füstmérgezés esetén nagy segítségünkre lehet. Javítja ezenkívül a sejtek regenerációs képességét, és jótékonyon hatással van a vérképzésre is.

A  szenvedély köve. Segít megoldást találni arra, hogy a káros szenvedélyeinket könnyebben letegyük, hiszen rávilágít miért használjuk ezt a pótcselekvést. Szembesít a félelmeinkkel és a problémáinkkal és segít, hogy megtaláljuk a megoldást rájuk. Együtt rezeg az elménkkel, ezért a kreativitás köve is. Minden csakrához kapcsolódik, ezért a bőr gyógyítója is. Szembesít a rossz érzelmek kiváltó okával, segít feldolgozni és a helyes úton továbbhaladni. 

A Botswana achát egy kiváló kő, mely kiegyensúlyozhatja a fizikai, érzelmi és szellemi energiát. Belső stabilitást ad, különösen akkor ha úgy érezzük, minden körülöttünk szétesik. Erőt és bátorságot ad a kihívások közepén és megnyugtat minket. Fokozza a koncentrációt, az elemzési készségeket és a hibák felismerését. Önbizalmat és biztonságérzetet ad. Védő és szerencsés kő, hiszen sok jó szerencse energiát vonzza. Támogatja  a pénzügyi helyzeteinknek pozitív változását. Bátorságot ad, hogy merjünk kockázatot vállalni és a céljainkat elérjük. 

01dfac2b04753dd6bead304b9cbe1c40

A kő nyugtató energiája segít a fájdalom, vagy a magányosság kezelésében. 

 

Fizikai és mentális betegségek gyógyításában segít. Kedvező a szív és az erek számára, erősíti a szívizmot. Növeli a termékenységet és kiváló kő a terhesség alatt. Megszabadít a testben lévő méreganyagoktól, gyógyító energiái jó a szem és a bőr számára. Erősíti az immunrendszert és az idegrendszert, segíti az agyban az oxigénellátást, egészségesebb keringést hoz létre. Kiváló kő azok számára, akik a függőségükről szeretnének lemondani, például a dohányzásról, alkoholról leszokni. 

Csakra: Gyökércsakra 

Csillagjegy: Kos

 

RÓZSAKVARC:

A rózsakvarc hatása a szívet gyógyítja, akkor is, ha fizikai probléma okoz gondot, vagy, ha az érzelmek miatt fáj. Emellett ápolja a testet, a lelket és a szellemet is.

A rózsakvarc érzékeny ásvány. Ezt mutatja az is, hogy ha viselőjének sok a problémája, a viselés során akár el is veszítheti színét, úgymond feláldozza magát a gyógyító cél érdekében. Ez persze nem teljesen igaz, az viszont igen, hogy a rózsakvarc színe megváltozhat egyes külső behatásoktól. Tűző fény és magasabb hőmérséklet hatására kivilágosodik, míg, ha ibolyántúli vagy röntgensugárzás éri, bebarnulhat. Még sötétebb árnyalatok is kialakulhatnak a rózsakvarcban, hiszen például a rádiumos besugárzás hatására akár be is barnulhat.
A rózsakvarc a szeretet ásványa, az őszinte és feltétel nélküli szeretetét. Amióta az emberiség ismeri, használja is, a 12 mesterkristály egyikeként. Nemcsak az összetört szívet gyógyítja, de gyengédebbé is teszi az embereket, ha erre van szükség. Alvászavarok esetében is használható, akár ékszerként viselve, akár a párna alá rejtve. De már akkor is kifejti jótékony, nyugtató hatását, ha az éjjeliszekrényen, vagy az irodai asztalon van belőle egy nagyobbacska darab. Javítja az önértékelést és enyhíti a negatív érzéseket, a haragot, sőt a párkapcsolati problémákon is segít pozitív kisugárzásával. Sok fizikai probléma orvoslására is használják, legyen szó a termékenység fokozásáról, fájdalomcsillapításról, asztmáról, bőrelváltozásokról, allergiáról vagy vérszegénységről, a vérnyomás és a vesék működésének normalizálásáról. Sokan abban is hisznek, hogy a demencia, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór ellen is kiterjed a rózsakvarc hatása.

A rózsakvarc tisztítása

A rózsakvarc hatása csökken, ha sok negatív energia éri. Annak érdekében, hogy sokáig megőrizze gyógyító tulajdonságát, érdemes rendszeresen hideg, folyó víz alatt megtisztítani a szennyeződésektől és a rossz érzésektől is. Ezt már a használat megkezdése előtt is el kell végezni, hiszen sok időbe telik, mire a lelőhelyről a tulajdonosához megérkezik, ez az út pedig tele van negatív rezgésekkel. Ezen kívül a gyógynövényes füstölés, a felkelő nap és a telihold fénye, de a só fölé helyezés is segíti a rózsakvarc megtisztulását.

A rózsakvarc karkötő hatása

Leggyakrabban karkötő formában viselik az emberek a rózsakvarcot, ami azért is jó ötlet, mert sokkal kényelmesebb és praktikusabb viselet, mint egy nyaklánc. Minden öltözethez illik, legyen szó elegáns, üzleti vagy sportos stílusról, hiszen a rózsakvarc karkötő hordás közben szinte eggyé válik a viselőjével. Érdemes akkora méretben beszerezni, ami nem lötyög a csuklón. Viselése során folyamatosan segít a napi stressz kezelésében. Nyugtatja az idegrendszert és a javítja a hangulatot, valamint távol tartja a negatív energiákat. Sok esetben a rózsakvarcot más ásványokkal is kombinálják egy karkötőn belül, például hegyi kristállyal, ami tovább erősíti a szeretet kövének erejét. A rózsakvarc hatása így könnyen meg is többszöröződhet.

 

Apatit:


Az Apatit drágakövek egyik legszebb tulajdonsága a színek skálája, amelyben ez a gyönyörű drágakő fellelhető. Ez a drágakő a világ sok táján megtalálható, beleértve olyan népszerű helyeket is, mint Burma vagy Brazília.
Vannak más hihetetlen helyek, amelyek rendelkeznek ezzel az ásvánnyal, például Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Norvégia és Kanada. Ez csak néhány különböző helyszín, ahol megtalálható a drágakő, amelyet ugyanolyan erősnek, mint gyönyörűnek tartanak. Ezen drágakövek színe változhat a lenyűgöző kék-zöld színtől a gyönyörű türkizig.
Az Apatit hatásai

Általánosan elterjedt vélemény, hogy az Apatit drágakövek különféle hihetetlen előnyökkel rendelkeznek, amelyek mind lelki, mind fizikai egészségi állapotukban segíthetnek. Az egyik ilyen előny, hogy ez a drágakő Összekapcsolódott az ember vallási megvilágosodásának megkönnyítésével, valamint azzal, hogy segítsen egy embernek természetfeletti természetének növekedésében. Ez a logikus utazáshoz és az álmodozáshoz is segítséget nyújthat. Az Apatit abban is segít, hogy az embereknek együttérzőbbé váljanak másokkal szemben. Olyan meggyőződés is létezik, hogy ez a különleges drágakő segíthet abban, hogy higgy önmagadban, abban, aki valójában vagy, és hogy jobban felfogd a valóságodat.

Apatit gyógyító hatásai

Állítólag az Apatit rezgései segítenek feloldani az elnyomott lelkesedést. További előny, hogy az Apatit segíthet egy olyan személynek, aki valamilyen bűntudattól szenved, amelytől nem tud megszabadulni. Néhányan azt is tapasztalták, hogy ez a drágakő képes növelni az önbizalmát és erősíteni a kedvét. Az Apatit gyógyító hatásai lehetővé teszik az ember számára, hogy eltávolítsa azokat a múltbeli emlékeket, amelyek szenvedést okoznak az életben.

Van bizonyos előnye az ember fizikai jólétére is. Tapasztalhatod, hogy ez a drágakő segít rajtad a fogyás elleni küzdelemben. Ennek az az oka, hogy növelheti az anyagcsere sebességét. Ezen hihetetlen előny mellett gyógyító előnyöket is kínál a testednek. Az apatitnak jótékony befolyása lehet az ember szerveire, valamint mirigyeire.

Ezeket a lenyűgöző drágaköveket nem mindig használják ékszerekhez, bár vannak olyan fajták, amelyek ezt a célt szolgálják. E fajták egy része magában foglalja a Macskaszem apatitját (más néven Chatoyant kövek), a spárgaköveket (a zöld és átlátszó fajta) és a Moroxitot (a kék kövek).

Apatit jelentése

Az Apatit szó egy görög „apatein” kifejezésből származik, ami megtévesztést vagy félrevezetést jelent. Az apatit drágaköveket sokszor más ásványi anyagokkal tévesztették össze.

Apatit specifikációk:

Kémiai képletCa5 (PO4) 3 (F, Cl, OH)KristályrendszerHexagonális (Hatszögletű)Szín

színtelen, fehér, sárga, zöld, kék, vörös vagy barna

Fényüvegfényű, de a törési felületen zsírfényű
AZ APATITNAK TULAJDONÍTOTT GYÓGYHATÁSOK.

Fizikai
Minden terület működését fokozza. Javítja az étvágyat, az ellenálló képességet, és az idegeket. Általában felerősíti a betegségekből  a gyógyulást, és megkönnyíti a csonttörések össze forrását. A kő segítségével csontritkulás esetében is elérhető a csontsűrűség javulása, a fogakra, sejtekre, ízületekre is pozitívan hat. A sárga apait gondoskodik a szervezet tisztaságáról, különösen a méreganyagok kiürítéséről. Enyhíti a bakteriális fertőzéseket, elősegíti a regenerálódást és a sejtképződést (például leégés esetén). Csillapítja a jövőtől való félelmet, erősíti a motiváltságot és az optimizmust. Segíti a kalcium felszívódását, és ezzel jótékonyan hat a porcokra, és a motorikus képességekre. Enyhülést hoz az ízületi gyulladásra és az angolkórra. Elfojtja az éhségérzetet és növeli az anyagcsereértéket, egészséges táplálkozásra sarkall. Kedvező hatást fejt ki a mirigyekre, a meridiánokra és a szervekre és megszünteti a magas vérnyomást. Csillapítja a hiperaktivitást.
Lelki
Nyitottá tesz, így segíti a közösségbe való beilleszkedést is. Lelki vonatkozásban fokozza az öntudatot, önállóságra, céltudatosságra nevel és erősíti a motivációt. Jótékonyan hat a krónikus fáradtságra, a búskomorságra. Első sorban a spirituális útmutatással  áll kapcsolatban. Megkönnyíti a nyilvánosság előtti beszédet és elősegíti a kommunikációt; megnyitja a torokcsakrát, jótékonyan hat a szívre és az érzelmi rendellenességekre. Az apatit növeli az eltökéltséget, energiatartalékokat raktároz el. Nyitottságra és az emberekkel szembeni könnyedségre ösztönöz. Arra bátorít, hogy keressük mások társaságát.
Serkenti a kreativitást és az értelmet. Mérsékli az ingerlékenységet, ellensúlyozza az érzelmi kimerültséget. Fejleszti a médiumi képességeket és a spirituális ráhangolódást, elmélyíti a meditációt, valamint minden szinten segíti a kommunikációt és az önkifejezést.

Az apatit az ikrek csillagjegy szülötteinek szerencseköve.

Az apatit ásvány a köldök, a szív és a torok csakrákhoz kapcsolódik

A CSAKRÁK SZEREPE

A csakra szó szanszkrit eredetű, kereket, korongot jelent. A csakrák az ember étertestében található energiaközpontok. A fizikai síkon megközelítőleg az endokrin rendszerrel esnek egybe. Az általánosan elfogadott rendszer szerint 7 fő csakra van:
1. gyökér (tő) csakra a gerincoszlop alsó végénél
2. szex (szakrális) csakra a köldök alatt
3. napfonat (köldök) csakra a köldök fölött
4. szív csakra a szívnél
5. torok csakra a toroknál
6. homlok (harmadik szem) csakra a szemöldökök között
7. korona (fejtető) csakra a fejtetőn található.

Csipke Achát(flower agate)

Elsősorban az epehólyagra hat. A csipkeachát segít abban, hogy könnyebben dűlőre jussunk félelmeinkkel. A kék csipkeachát, más néven kalcedon vérnyomás csökkentő és jótékonyan hat a pjazsmirigyre.

Színe szürkésfehér és sárgás, bizarr rajzolatú. A hólyagra és az epehólyagra hat. Lelkileg is segít, hogy könnyebben dűlőre jussunk félelmeinkkel. 

 

Achát hatásai: védő, szerencse, nyugtató, agyi funkciók fejlesztése, emésztés, aura tisztító 

 

Az achát ásványt már az ókorban is nagy becsben tartották, mint szerencsehozó és védő követ. Erős földelő ásványfajta. Támogatja a fizikai, szellemi és érzelmi egészségünk megfelelő működését. Nyugtató kő, oldja a stresszt, gyógyítja az érzelmi sérülések okozta szívfájdalmakat, fejleszti a szellemi tevékenységet, az emlékezőképességet. Az achát fajták segítik az emésztést, de köztük is a legjobban a mohaachát és a tűzachát szabályozza az emésztés normális működését. 

 

Az achát elnyeli a negatív energiákat, segíti a spirituális fejlődésünket, fokozza a kötődést a kollektív tudathoz.  Védi és tisztítja az auránkat.

Az achát hatása a gyökér-csakrára: Az achát komolyságot, kiegyensúlyozottságot kölcsönöz viselőjének. Segít a negatív érzelmek feloldásában, védi belső lényünket. Serkenti a szaporítószervünket, életet lehet belénk. Erősíti a bizalom érzését, nők esetében megkönnyíti a szülést. 

 

Az achát hatása rendkívül sokoldalú, és a különböző fajtáknak egyedi tulajdonságuk is van.

Az achátok a kvarc ásvány, a kalcedon félék csoportjába tartoznak.Természetes állapotukban színtelen, tejszerű fehér, kék, zöld, rózsaszín, barnás, szürkés színűek, a természetes színes achátok ritkák. Viaszos, viszonylag puha ásvány. Általában csíkozott, néha átlátszó és apró kristályok vannak benne. Sávjai önmagukba visszatérő sávok, vonalak. Vágás és csiszolás után lehet igazán jól látni a különböző koncentrikus sávokból összenőtt tömör vagy üreges (drúza, geoda) megjelenését. Hogy színes achátokat lehessen vásárolni a barnás – szürke achátokat évszázadok óta különböző színűre színezik speciális eljárásokkal. Különböző oldatokba merítés, savazás, hevítés stb, fontos A vonalastól eltérő mintázatú achátokat már fantázianévvel nevezzük: Botswana achát, csillagachát, csipkeachát, dendrites achát, fa (ág) achát, fehér achát, kék csipke achát (csíkos kalcedon), kígyóachát, mohaachát, szemachát, tűzachát, vízachát. 

 

Főbb lelőhelyei: Brazília, Mexikó, Uruguay, USA, India, Marokkó, Afrika, Csehország. 

 

AZ ACHÁTOKNAK TULAJDONÍTOTT ÁLTALÁNOS GYÓGYHATÁS A KRISTÁLYGYÓGYÁSZATBAN. 

 

Fizikai 

Az achátok leföldelő kövek: érzelmi és intellektuális egyensúlyt teremtenek. Segítik a fizikai energia összpontosítását és stabilizálását. Az achát ereje egyensúlyban hozza a pozitív és a negatív erőket. Enyhülést adó és nyugtató kő. Lassan, de nagyon hatékonyan dolgozó ásvány. Támogatja a tüdőt, segíti a dohányzásról való leszokást, regenerálja a sejteket, segít a tanulásban, és a fizikai kimerültség leküzdésében. Erősíti az immunrendszert és stabilizálja az aurát. Segíti az emésztést, és a gyomorhurut leküzdését. Gyógyítja a szemet, a méhet, tisztítja a nyirokrendszert és erősíti a hajszálereket, segítséget nyújt bőrbetegségeknél. A szívre helyezve jótékonyan hat az érzelmi rendellenességekre amelyek gátolják a szeretet elfogadását. A hasra téve vagy elixírként fogyasztva serkenti az emésztést és enyhíti a gyomorhurutot. 

 

Lelki

Stresszoldó, erősíti az idegeket, csökkenti a lelki feszültséget, csillapítja a haragot, javítja a kitartást, védelmet nyújt a külső negatív befolyásokkal szemben, növeli a szellemi tevékenységet. Fejleszti a figyelem összpontosítást. Támogat, hogy kiálljunk igazunk mellett, erőt ad az újra kezdéshez. Elősegíti önmagunk elfogadását. 

 

AZ ACHÁTOK ÁLTALÁBAN A BIKA, IKREK, RÁK, SKORPIÓ CSILLAGJEGYEK SZÜLÖTTEINEK A SZERENCSEKÖVE. 

 

Az achát különböző fajtái különböző csakrákhoz rendelhető hozzá: 

 

botswanai achát: szívcsakra

csillagachát: gyökércsakra, napfonat csakra

csipkeachát: szakrális csakra

faachát: gyökércsakra

szalagachát: szakrális csakra, napfonat csakra

szemachát: homlokcsakra

tűzachát: gyökércsakra

vízachát: szakrális csakra

 

 Jáspis(Jasper):

 

A jáspis hatása lassan, fokozatosan mutatkozik meg az egészségünk vonatkozásában. A jáspis  időszámításunk előtt is népszerű, hatékony ásványnak számított.

Több ezer évvel ezelőtt a csatába induló harcosok a kardjuk markolatába foglalt jáspiskövekkel védelmezték magukat. Úgy tartották ugyanis, hogy a bátor harcosok kardján megcsillanó kövek távol tartják a balszerencsét és az ártó szellemeket.

Sokszínű, csodaszép ásványgyöngy

A jáspis színe roppant széles spektrumot jár be, bár a leginkább a barnás színben pompázó darabok terjedtek el. A színétől függően, más-más területen fejti ki a hatását.

A jáspis hatása:

Az ásványok hatékony gyógyászati felhasználásban hívők, a jáspisnak alapvetően védelmi funkciót tulajdonítanak. Ez a védelem nemcsak fizikai, de lelki síkon is értendő. A jáspis gyógyhatása, fajtától függetlenül jótékonynak bizonyulhat a vérkeringés szempontjából. Sokan a jáspis befolyását az emésztőrendszeri panaszok megoldásában kívánják kamatoztatni. A jáspis auratisztító és stresszoldó hatásáról is ismert.
Nagyon sok fajtája ismert és minden típus egyedi sajátosságokkal bír.

A barna jáspis hatása:

A leggyakoribb típus pozitívan befolyásolhatja az emésztőrendszer működését. Sokak véleménye szerint a máj és a vese megbetegedéseire is jótékony hatással lehet. Az indokolatlanul erős, negatív érzelmi kitörések gyakoriságát is csökkentheti. A barna jáspist ékszerként azon személyek viselik előszeretettel, akik szeretnének az önismeret és a jellemfejlődés rögös, ám gyümölcsöző útjára lépni.

Vörös jáspis :

 

A vörös jáspis sokak szerint nagy szerepet játszik a szívműködés, illetve a vérkeringés optimalizálásában. Az ásvány azoknak is a segítségükre lehet, akik már egy ideje elkeseredett harcot folytatnak a depresszióval, illetve alvászavartól szenvednek.

Zöld jáspis:

A zöld jáspisok támogathatják az immunrendszer működését, segíthetnek a méregtelenítésben. A daganatos megbetegedésekkel küzdők körében gyakran felmerül a zöld ásvány terápiás célú alkalmazásának lehetősége is.

 

Lapis Lazuli:

A lápisz, lazurit, lazúrkő, vagy más néven természetes ultramarin átlátszatlan ásvány, melynek varázslatosan egyedi,  kék színe van. Neve a lazavard perzsa eredetű szó latin megfelelőjéből ered, melynek jelentése kék kő, de gyakran az ég kövének is nevezik. 

 

Főbb lelőhelyei: Afganisztán és Belső-Ázsia , a Bajkál vidéke, valamint Chíle. A tibeti buddhizmusban használt jelentőségteljes darabok többsége az afganisztáni bányákból ered.  A lápiszt már az ókortól kezdve nagyon kedvelik az emberek. Az egyiptomi piramisokban is találtak lápisz berakásos ékszereket, talizmánokat, melyek elsősorban a szemet védték. 

 

A lápisz lazuli onnan is ismert, hogy Gyógyító Buddha színe. 

 

A lápisz testi hatása:

Mirigyeink működésére is jó hatású a viselése, de az általános szervezetet érintő bajokra is alkalmazzák:  például a magas vérnyomás, láz, epilepszia, vérszegénység, asztma. Tisztítja a látást és a hallást.  Torokproblémák, gyakori megfázás, rekedtség, vagy gyulladás esetében is érdemes lazuritot hordani. Bőrbetegségek és hajproblémák, hajhullás esetében is alkalmazzák, jó a kiütésekre, beleértve az allergiás kiütéseket, de a csípéseket is. 

Herpesz és szemölcs ellen is hasznos, de gyulladáscsökkentőként és lázcsillapítóként is előfordul. Hatásos gyomorfájás, gyomorégés és a gyomorgörcs ellen is.

Nyugtatólag hat az idegekre, így fejfájás, neuritisz (ideggyulladás) és a neuralgikus fájdalmak is enyhíthetők vele. 

Test szerveire tisztítólag hat, méregtelenítő hatású. Szabályozza a vérkeringést, a sejtosztódást, gátolja a vérömlenyek kialakulását. Elmulasztja a menstruációs görcsöket és a végtagfájdalmakat. Különböző sugárzások ellen is megvéd (mint például a földsugárzás, UV-sugárzás  vagy az elektromos készülékekből kiáramló sugárzástól). 

 

A lápisz lelki hatása.

A hinduk és tibetiek azt tartották, hogy a lápisz javítja a meditáció hatását, erősebbnek, frissebbnek érezzük tőle magunkat. Ez az erő a hitben és a spirituális erőben is meg tud nyilvánulni, eloszlatja a kételyeket. Ez a kő összeköt a világmindenséggel, összegyűjti a kozmikus sugárzásokat és képes átadni a jótékony rezgéseket a viselőjének. Fokozza az önállóságot és az önbizalmat. Félelmek, a depresszió, vagy a melankólia ellen is egyaránt hasznos lehet. 

 

A leghíresebb európai lazúrkő talizmán állítólag Napóleon nyakában függött, hiszen azt tartották, hogy a lápisz lazuli az isteni gondviselést szimbolizálja. 

Lápiszt az igazság kövének is nevezik, mert segít, hogy mindig őszinték legyünk és fokozza az igazságszeretet érzését is bennünk. Gátlásos, túl szemérmes, félénk embereknek, gyerekeknek ajánlott, mert nyitottabbá válnak a világra. 

 

Segít a koncentrációs és tanulási problémáknál. Támogatja a barátságra, a csapatszellemre, a szerelemre és partnerkapcsolatra való igényt és segíti a döntési képességet is. Jó hatással van a baráti kapcsolatokra, harmóniát és sikert hozhat.

Szerelmi varázslatra is használták, ha a nők nyakláncként hordják, akkor a segítségével örökre magukhoz tudják láncolni a kiszemelt férfit. 

 

Figyelem, aki lápisz ékszer visel, az fürdésnél, kézmosásnál vegye le, hogy ne érje víz. Éjjelre is érdemes levenni, mert egyes, érzékeny embereknél nehéz álmokat, éjjeli nyugtalanságot okozhat

 

 

Csillagjegyei:  Ikrek, Mérleg, Nyilas, Skorpió, Szűz, Halak

Csakrái:  Homlokcsakra

 

Szodalit:

ac51a26e9207e9548bab087264a89ad7

 

Színe: kék-fehér

Ezeknek a csillagjegyeknek ajánlott: Bak, Halak, Kos, Nyilas, Oroszlán, Szűz

A szodalit a szilikátok közé tartozó ásvány, mely vulkáni tevékenység során születik. Elnevezése a latin sodium szóból származik, utalva ezzel magas nátrium tartalmára. Lelőhelyei például: Olaszország, Németország, Oroszország, USA, Kanada. Magyarországon elkülönülten nem, csak bazaltokban megjelenve találni szodalitot. Színe jellemzően a kék különböző csodás árnyalataiban pompázik, szürkés-fehéres-sárgás erekkel és foltokkal tarkítva. A szodalit először 1811-ben került feljegyzésre Grönlandon. Majd a század végén mikor Ontarióban, Kanadában hatalmas mennyiséget találtak belőle vált igazán népszerű dísz- és ékszerkővé. A kő leghíresebb forrása továbbra is az itteni Princess szodalit bányája, amit a walesi hercegnő tiszteletére neveztek el. Ugyanis az 1901-es buffaloi világkiállításon sikert aratott szodalit olyannyira megtetszett a hercegnőnek, hogy az ajándékba kapott kőből annyit rendelt, hogy londoni rezidenciáját kidíszíthessék vele. Ősi civilizációk óta hiszik, hogy a szodalit az éteri energiához kapcsolódik, amely elősegíti az önkifejezés legmagasabb formáját. Szobrászok, festők, írók és más művészek is használták inspirációjuk fokozására, színét pedig a mennyek kékjével azonosították. A reneszánsz idején ezt a gyönyörű kék árnyalatot szent színnek (sacre bleu) tartották, és gyakran használták például Szűz Mária és Mihály arkangyal ruháinak megfestéséhez. A szodalitot sokan Szent Mihály kövének tartják.

4

Gyógyító vibrációja összekapcsol az angyali energiákkal, segít a védelmező mező kialakításában. Az igazság kövének is tartják, mert segítségével megértheted a saját, belső igazságod. A 12 mesterkristály egyike. Jó hatással van a beszéd és a torokcsakra aspektusaira. Segítségével könnyebben szavakba öntheted érzéseid. A szodalit az intuíció köve. Az intuíciót sokan sokféleképpen nevezik: megérzés, ösztön, belső hang, isteni sugallat, hatodik érzék, a lényegük ugyan az. Az intuíció olyan, mint egy őrangyal, mely védelmet nyújt a sötétségtől és amely mindig a fény és a szeretet felé vezet. A lélek szeme és füle, ami létezésed első pillanatától kezdve veled van. Mindannyiunkban működik, ám nem egyformán érzékeljük vagy fogadjuk el.  A szodalit segít kapcsolódnod intuitív képességeiddel. A megérzéseidbe vetett bizalom elősegíti az egyetemes igazsághoz vezető ajtó megnyitását. A szodalit növeli az erőt és az energiát, amelyre szükséged van a magasabb szintű tudatosságba történő eljutáshoz. Ez a kristály tökéletes társ a lélek utazásaihoz és meditációkhoz is. A szodalit felszabadítja a feszültséget, a félelmeket, és minden negatív érzelmet, és segít átalakítani azokat a bizalom, harmónia és egyensúly érzéseivé, mely átjárót képez a megvilágosodáshoz. Mélyebb szinten segít megismerni magad, mellyel megújult önbecsülésre és önbizalomra tehetsz szert. Minden bölcsesség alapját adja neked, a tudást magadról, hogy ki vagy. Amikor ezt megérted, lehullnak rólad a múltbéli mintáid bilincsei, és végre szabad lehetsz. Elhozza neked a felismerést, hogy a szellemi növekedés kulcsa az, hogy megtanulj önmagadhoz őszintének lenni. Más kék kristályhoz, például a lápisz lazulihoz, vagy az akvamarinhoz hasonlóan a szodalit gyógyító vibrációja is elősegítik a belső békéd és nyugalmad elérését és megtartását, amely összekapcsolja a fizikai és szellemi lényed. A nyugodt elme és érzelmi egyensúly pedig sokkal befogadóbbá tesz új információkra, meglátásokra. Üzenete: figyelj a belső hangodra!

 

A szodalit akkor kell neked:

 

·         ha nyitottabbá szeretnéd tenni elméd

 

·         ha könnyebben szeretnéd kifejezni érzéseid

 

·         ha helyre szeretnéd állítani az önmagadba vetett bizalmad

 

·         ha tudatosságod szeretnéd növelni

 

A szodalit segítségedre lehet:

 

·         amikor az egyensúlyt keresed a szellemi és a fizikai birodalmak között

 

·         amikor a kreativitásodnak szeretnél löketet adni

 

·         amikor meg szeretnéd érteni belső hangod

 

Morganit:

 

 

 

Morganit :

A Morganite nevét JP Morganről kapta 

A morganitot rózsaszín berillnek , rózsa berillnek , rózsaszín smaragdnak és " céziai (vagy céziai ) berillnek " is ismerik .

lítium- és mangántartalma miatt kapja lazacos, rózsaszínes árnyalatát. Valójában berill, amelynek víztiszta változata drágakő. 

Szinte mindenki ismeri a smaragd és az akvamarin drágakövet, melyek a berill-csoport tagjai.

 

A berill-csoport drágakövei hosszú idő óta meglehetősen népszerűek, ami nem csoda, hiszen gyönyörűek. Hogyan lehet, hogy ennyire különbözőek, mégis „testvérek”?

 A szennyezőanyagok teszik ezeket olyannyira különbözővé és egyben ennyire csodálatossá.

Az a berill, melynek a kristályai közé króm került, zöld színt kapott, ezt hívjuk smaragdnak. Azt a berillt, mely vassal szennyezett, hívjuk akvamarinnak.

 

A természetben azonban előfordul olyan berill is, mely mangánnal szennyezett, ettől lesz olyan csodálatos rózsaszínű. Ez a morganit.

A világ legnagyobb morganit drágaköve Madagaszkárból származik, melynek tömege 598,7 karát. Napjainkban a British Múzeumban tekinthető meg ez a csoda. Ez a drágakő valójában annak a szimbóluma, hogy a morganit hazája mindig is Madagaszkár marad, annak ellenére, hogy újabb és újabb lelőhelyek bukkannak fel szerte a világon. 

 

Szellemi hatások:

felelősség

Lelki hatások:

 segít megszabadulni a stressztől, a teljesítménykényszertől, önmagunk fontosságának eltúlzsától és a menekülés szokásától

Mentális hatások: 

tapintatossá tesz, segít vállalni a felelősséget

Testi hatások: 

enyhíti a szív- és az idegbántalmakat, az egyensúlyzavarokat és jó az impotenciára is

 

A morganitot főként idegrendszeri panaszok orvoslására alkalmazzák. Kristályterapeuták tapasztalata szerint lelki egyensúlyt segíti, szívpanaszok esetén is használatos – talán nem meglepő, hogy a szívcsakra egyik ásványa. A szerelem és szexualitás kövének is tartják.

Ha meditációhoz használjuk, elmélyíti nyugalmunkat és a tisztánlátás képességéhez vezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolat

  • Bp.,1064,Podmaniczky utca 73.chickbox
  • +36302782953
  • info@myke.hu

Hírlevél

Viltor - webáruház készítés és bérlés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadod az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót. A süti beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.